Kom Heilige Geest…

Na het sterven van Jezus aan het kruis zijn de leerlingen even de figuurlijke weg kwijt. Wat nu? Hoe nu verder? Met als gevolg dat ze zich afsluiten van de buitenwereld, terug naar huis gaan, of ze pakken hun oude beroep weer op en gaan vissen. Al hun dromen en plannen waren plotseling stukgeslagen. Zelfs wanneer Jezus hen ontmoet, als de Verrezene, dan nog slaat hun gedrag niet direct om. Angst, onzekerheid en machteloosheid overheersen hun leven. Het gebed was hun enige verbondenheid!

Sinds het uitbreken van het coronavirus is dit geen onbekend beeld meer voor velen onder ons. Plotseling lijkt niets meer zeker of maakbaar. Voelen we ons heel klein. Als het al niet gedwongen, dan heeft menigeen zich teruggetrokken en afgesloten voor de buitenwereld. Zelfs in onze kerken konden we de afgelopen periode niet samenkomen om ons geloof te vieren.

Na 50 dagen ‘quarantaine’ ontvangen de leerlingen de heilige Geest, die hun kracht zal schenken om te getuigen. In de Bijbel lezen we genoeg verhalen van werken die zij verrichten. Alleen konden ze dit niet! Die Geest verandert hun innerlijk, schenkt kracht om te vertellen over de Boodschap van hoop, zonder angst.

Deze Helper is ook eens aan ieder van ons beloofd, door ons doopsel en vormsel. Zijn gaven van wijsheid, sterkte, inzicht, raad, vroomheid, kennis  en ontzag voor God werken door heel de geschiedenis van de Kerk en de mensheid heen. Deze gaven en talenten zijn geen individueel bezit, maar om ons in te zetten voor onze naasten de Kerk.

Pinksteren 2020 wil ons daarom op een bijzondere wijze hoop brengen. Hoop dat we weer samen mogen komen om ons geloof te belijden in het vieren van de eucharistie; hoop dat na de corona-quarantaine weer nieuw leven gloort: waar we er zijn voor elkaar, waar we getuigen van Gods liefde onder de mensen.

Laten we daarom bidden om de komst van Gods heilige Geest. Opdat ons hart vervuld mag zijn van het vuur van Gods liefde!

Ik wens u en de uwen alvast een Zalig Pinksterfeest.

P. Bronneberg, pastoor-deken