Storm op het meer

Zo ver weg toch dichtbij…

Intussen is het al ruim een half jaar dat de wereld in de greep wordt gehouden door het coronavirus. Van uit alle hoeken van de wereld doet men uiterste inspanningen om deze pandemie te overwinnen. Maar bij het schrijven hiervan is de oplossing nog steeds niet gevonden. Hoe nu verder? is de vraag die menigeen zich stelt. Meer dan ooit voelt de mens zich machteloos en ontdekt hoe kwetsbaar onze zekerheden en prioriteiten zijn.

Mijn gedachte gaat uit naar het beeld van de paus, die aan het begin van deze pandemie, de wereld toesprak vanaf een druilerige en leeg St. Pietersplein. Aan de hand van het Bijbels verhaal van de storm op het meer, waar Jezus de kracht van God toont aan de leerlingen, sprak de paus over de trouw van God. Hij laat de mens niet verloren gaan! Bij Hem is de mens veilig!

De paus eindigde met allen toe te vertrouwen aan de Heer, op voorspraak van Onze Lieve Vrouw, een ster boven de stormachtige zee. Dit beeld gaat terug op de ervaring van zeelui: in de nacht door stormweer overvallen, konden zij de goede richting inschatten, dankzij de stand van de sterren.

Het is meer dan alleen een troostvolle gedachte dat we ons tot Maria mogen wenden. Ook zij heeft immers de stormen van het leven gekend. In het bijzonder bij het sterven van Jezus. Ze stond wel  in de buurt, maar kon Hem niet aanraken. Zij is echter ‘staande’ gebleven in haar geloof.

Oktober is de maand die toegewijd is aan het rozenkransgebed. Tijdens het bidden van de Weesgegroetjes, mogen ook wij telkens stil staan bij de bijzondere momenten uit het leven van haar Zoon.

Maria wijst ons zo de weg naar haar Zoon. Maria mag schijnen als een ster op onze levenszee, ook wanneer ’t stormt. Wij mogen dan vertrouwen dat we in de goede richting varen!

Al voelt het zo ver weg, dankzij Maria is Zijn verlossing dichtbij.

Deken Bronneberg

PS. Redactie: de uitzending van de Paus op een leeg St. Pietersplein op 27 maart, aan het begin van de coronacrisis, zijn o.a. terug te kijken op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=-t6q5MxQUwo

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑