Onderhoud kerkorgel St.Petruskerk

Gedurende een aantal weken hebben we in Gulpen de klanken van het grote kerkorgel moeten missen. Reden hiervoor is dat het noodzakelijk was om groot onderhoud uit te voeren.
Een probleem dat zich de laatste jaren steeds opnieuw voordeed was dat membranen waarmee de registers en orgelpijpen worden aangestuurd het begaven, met als gevolg haperende registers en tonen. Het orgel is van een rein-pneumatisch type wat betekent dat de gehele aansturing van speeltafel tot aan orgelpijp pneumatisch (d.mv. luchtdruk) gebeurd via loden buisjes, een prachtig staaltje techniek uit 1928! Om te voorkomen dat we iedere 4-5 maanden reparaties moeten laten uitvoeren is besloten om nu bijna alle ca. 1.600 (!) membranen ineens te vervangen, deze waren eind tachtiger jaren voor de laatste keer vernieuwd. Hiervoor zijn tientallen zogenaamde membraanlatten en honderden pneumatiekbuizen losgemaakt en weer teruggeplaatst.
Na deze onderhoudswerkzaamheden hopen we dat een voor de toekomst voorziene, complete, restauratie een vier- of vijftal jaren uitgesteld kan worden. Op dat moment hopen we dat het orgel de status van “monument” is toegekend, waardoor de kosten deels uit subsidiegelden betaald worden.

De nu uitgevoerde werkzaamheden worden bekostigd uit een nalatenschap, hiervoor spreken we als kerkbestuur graag nogmaals onze hartelijke dank uit aan de familie.
Mocht u interesse hebben om het orgel een keer van dichtbij te bekijken, vraag dit dan gerust aan de koster(es) of aan een van de kerkbestuursleden.