Luidende ‘Avondklok’

In de komende periode, zolang de avondklok duurt, zal dagelijks om 20.45 uur de kleine kerkklok 5 minuten luiden.

Van oudsher omlijsten de kerkklokken lief en leed van mensen. Ze luiden van doop tot uitvaart; en in oude tijden luidden de klokken om inwoners te waarschuwen voor rampen en onheil. Poortersklokjes luidden in de Middeleeuwse steden om de inwoners op te roepen binnen de muren te gaan voordat de poorten werden gesloten. Zo betrekken de kerkklokken iedereen bij alles wat er in de samenleving gebeurt.

Ook in onze tijd horen wordt dit gebruik nog mooi bezongen: ‘Loewende klokken, versjterke de bandj. Laot ös éns heure, wat sjteit te gebeure, loewende klokke, van Limburg mien landj’.

De klokken versterken de band met elkaar en geeft een geruststellende boodschap mee, dat er ook in de nacht en in moeilijke omstandigheden wordt gewaakt.