4e zondag vastentijd: Geloven = gered worden

Dankzij de maatregelen tegen het coronavirus, vinden in deze periode vele bijeenkomsten digitaal plaats. Van achter het scherm met de ander communiceren. Dat is niet alleen veilig maar ook het gemak van deze tijd!
Voor wie echter tot deze methode gedwongen is zal ongetwijfeld ervaren dat het grootste gemis het oogcontact is. De wijze hoe iemand naar je kijkt is veelzeggend! Iemand die zich groter voelt, kijkt neer op de ander; iemand die die iets te verbergen heeft, zal de ander nauwelijks aankijken; iemand die liever ‘belangrijkere’ mensen spreekt zal steeds blijven zoeken, enz…


De lezingen van deze zondag nodigen ons uit om ons zelf af te vragen met welke ogen wij naar God kijken. In de eerste lezing zien we het volk dat zich schuldig maakt aan allerlei misdaden. Ze kijken spottend naar de profeten die, door God gezonden, oproepen tot bekering. En het evangelie vertelt ons over Nikodemus, een vooraanstaand man onder het Joodse volk, in gesprek met Jezus. Met veel levensvragen komt hij, ’s nachts, naar Jezus. Enerzijds kijkt Nikodemus op naar Jezus, respectvol. Tegelijkertijd zijn de ogen, van het geloof, nog niet geopend om Gods redding te erkennen.
Waarop Jezus hem oproept op te kijken naar de Mensenzoon, zoals de Joden in de woestijn opkeken naar het beeld van de slang en gered werden. Zo zal nu eenieder die durft op te kijken naar het kruis, te geloven dat het kruis ‘redding’ is, gered worden.
Op onze weg naar Pasen worden wij ook opgeroepen om op te kijken met de ogen van het geloof. Vandaag is de Veertigdagentijd halverwege. Niet voor niets dat deze zondag ook “Zondag Laetare” wordt genoemd: verheug u! In vreugde mogen wij toeleven naar het Paasfeest. Daar waar het “Licht” van Zijn verrijzenis schijnt.
Hiervoor mogen we geen afwachtende houding aannemen, maar mee te werken aan Gods heilsplan. Zodat Gods Licht ook in onze dagen mag schijnen. Ons ‘zien’ moet dan écht zijn, zodat anderen in ons Gods werken erkennen.
De digitale weg is dan wel een beperkende weg, maar beter dan niets.
Kijk met de ogen het geloof naar de gekruisigde… erken Hem als onze redder en getuig hiervan in het dagelijks leven.

Lezingen van deze zondag:
2 Kron. 36,14-16.19-23
Ef. 2,4-10
Joh. 3,14,21

Afbeelding: © Wim Johannesma

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑