Mooi Piëtabeeld in de kerk van Gulpen

Op de dag dat we als kerk de gedachtenis vieren van O.L.V. Moeder van Smarten, 15 september, ontvangt de parochiekerk van Gulpen een mooi beeld: Maria, met de gestorven Christus op haar schoot, ook wel bekend als “Piëta”. Dit beeld is afkomstig uit de kapel van het klooster van Wittem. Nu is dit geplaatst in de gedachteniskapel van Gulpen, waar we allen dierbare overledenen gedenken. Maria, die zelf zoveel smarten gedragen heeft, wijst ons tevens de weg naar de Barmhartige Jezus. Ook wij mogen daarom, op voorspraak van Maria, onze noden tot God brengen. 

Dankbaar hebben we dit geschenk aangenomen. we zijn er van overtuigd dat velen bij Maria de troost en de kracht zullen vinden!

Gegevens uit de inventarislijst van Wittem
Piëta: Maria houdt het dode lichaam van Christus op haar schoot. Achter haar staat het kruis; over de dwarsbalken hangt de lijkwade; waar de kruisbalken elkaar kruisen is een reliekhouder aangebracht met een relikwie van het H. Kruis. Maria’s sluier en kleed en de lendendoek zijn versierd met verguld gepolychromeerde ornamentatie van granaatappelmotieven. Gepolychromeerd hout.

De herkomst van het beeld is ook interessant en daarom is het mooi dat het een mooie plaats dichtbij Wittem heeft gekregen en bovendien een betekenisvolle plek in de gedachteniskapel van de overleden parochianen.
De piëta was een geschenk van pater Bernard Hafkenscheid in 1860 ter bevordering van de devotie tot de Moeder van Smarten; het werd geplaatst in de voormalige Theresiakapel naast het koor van de kloosterkerk in Wittem. Aan het gebed bij dit beeld was een aflaat verbonden. Deze was vroeger vermeld op het fries: “Ablass von 7 Jahren und siebenmal 40 Tagen so oft man vor diesen Altare zu Ehren der 7 Schmerzen 7 Ave Maria betet (Pius IX, 24 Juni 1860)”. Het beeld is mogelijk afkomstig uit een van de Roermondse beeldhouwateliers. Hieronder de oorspronkelijke plaats in de voormalige Theresiakapel in klooster Wittem.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑