Wat vieren we met “Hemelvaart”?

Veertig dagen na Pasen vieren we als gelovige gemeenschap het Hoogfeest van Hemelvaart. Veertig is het getal van ‘voorbereiding’ (denk aan veertigdagentijd). Dit getal staat voor een leven, een generatie.

In het boek van de Handelingen der Apostelen gaat de schrijver, Lucas, uitgebreid in op de manier waarop Jezus uit het zicht van de leerlingen verdween. Veertig dagen lang had Hij hen herhaaldelijk bewezen dat Hij na Zijn lijden weer in leven was. Hij beloofde de heilige Geest om hen te sterken. “Na deze woorden werd Hij voor hun ogen omhoog geheven en een wolk onttrok Hem aan hun zicht”.

Wat betekent dit voor ons vandaag?

Allereerst dat Jezus hoog verheven wordt na de vernedering aan het kruis. Hemelvaart wil k ons ook laten zien dat de dood niet het laatste woord heeft. Hij is God die de mens is komen bevrijden. Hij is liefde, bereid om tot het uiterste te gaan om het hart van de mens te raken.

Met Hemelvaart wordt het dus duidelijk voor de leerlingen dat ze Jezus op een andere manier kunnen toelaten. Al is zijn aards bestaan afgelopen en kost het even tijd om dit te beseffen en te aanvaarden. Toch mogen we Hem een plaats geven in ons leven.

Blijf daarom niet naar de hemel staan kijken, blijf niet piekeren over wat voorbij is, maar kijk vooruit. Hij heeft aan de leerlingen, dus ook aan ons, de opdracht gegeven anderen tot Zijn leerlingen te maken. Leer hun te onderhouden wat Hij geleerd heeft.

De ontreddering van de leerlingen is herkenbaar in ons leven. Het is vaak moeilijk om afscheid te nemen van iets wat ons vertrouwd of vanzelfsprekend is. Vaak staan we te wachten op iets of iemand die nieuw leven kan inblazen. Laat dan het wachten een actief verwachten zijn, geef ruimte aan Gods Geest!

Hemelvaart wil daarom ook ieder van ons wijzen op het feit dat Jezus’ zending hier op aarde ten einde is gekomen. Hemelvaart is het beginpunt van de zending van de leerlingen. Hemelvaart wijst ons op de eindvoltooiing, nu Jezus is opgenomen bij de Vader waar Hij voor ons ten beste spreekt. Ooit hopen wij opgenomen te worden in die heerlijkheid, in dat Rijk Gods.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑