575 Jaar Heiligdomsvaart Susteren

Met een jaar vertraging vanwege de coronapandemie vindt deze zomer in Susteren weer de Heiligdomsvaart plaats. Van 26 augustus tot en met 11 september staat het stadje in het teken van de verering van de relieken van heiligen die meer dan duizend jaar geleden in Susteren hebben geleefd. Ook wordt het openluchtspel ‘Weerlicht der eeuwen’ opgevoerd. Het motto van de heiligdomsvaart 2022 luidt: ‘Komt en ziet’.

Heiligdomsvaarten zijn een oude traditie in het stroomgebied van de Maas en de aanpalende Duitse grensregio. Al sinds de Middeleeuwen is er sprake van deze bedevaarten, die om de zeven jaar plaatsvinden. Sommige verdwenen in de loop van de jaren en werden later weer in ere hersteld. In het bisdom Roermond bestaan twee heiligdomsvaarten: in Susteren en Maastricht. Maar ook Aken, Kornelimünster en Mönchen-Gladbach kennen een heiligdomsvaart.

Aan de Belgische kant van de grens zijn er onder andere zevenjaarlijkse bedevaarten in Hasselt, Tongeren, Sint-Truiden en Huy. Een bijzondere variant hierop is de Harlindis en Relindisommegang in Maaseik, die maar eens in de 25 jaar plaatsvindt. Dat is eveneens dit jaar op 18 en 25 september. In de meeste plaatsen gaat de bedevaart ook gepaard met allerlei culturele activiteiten. Dagelijks zijn er de pelgrimsmissen, rondleidingen door Susteren en haar basiliek, concerten, maar zeker niet te missen is het spel “Weerlicht der eeuwen” en de Reliekenstoet. Het volledig programma en andere informatie is te vinden op www.heiligdomsvaart.nl.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑