Periode van de schepping

Periode van de Schepping 2022: “Luister naar de stem van de schepping”

Wereldwijd vieren kerken jaarlijks de “Scheppingsperiode”. Zes weken lang wordt bijzondere aandacht gevraagd voor de zorg voor de aarde. Deze periode begint op 1 september, Wereldgebedsdag voor de zorg voor de Schepping, tot aan 4 oktober, feestdag van de H. Franciscus van Assisi, de heilige voor wie zorg voor dieren en planten belangrijk was. Het thema van dit jaar is: “Luister naar de stem van de schepping”.

Tijdens de coronapandemie, maar ook tijdens de afgelopen vakantieperiode hebben velen onder ons de schoonheid van de schepping (her)ontdekt. Niet alleen tijdens de wandelingen, het genieten van de fluitende vogels en het zien groeien van de prachtige bloemen, maar ook in de contacten met medemensen. Zulke momenten doen een mens goed!

Tegelijkertijd ervaren we dat de schepping ‘schreeuwt’! Wie ogen en oren geopend houdt, hoort de stem van alles wat lijdt onder de gevolgen van de klimaatverandering; de zeer hoge temperaturen, de lange droogteperiodes en overstromingen wereldwijd.

Luisteren naar de stem van de schepping is een vorm van luisteren die zeldzamer wordt. Want de stem van de schepselen dreigen overstemt te geraken door het luide geruis van egoïsme, macht of hebzucht.

De periode van de schepping wil ons allen uitnodigen om stil te worden, zodat we de noodkreet van de schepping kunnen horen. Stil te staan bij ons eigen aandeel in dit gemeenschappelijk huis!

P. Bronneberg, pastoor-deken

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑