Sint-Maarten = nooit meer oorlog

Op 11 november viert de kerk het feest van Sint-Maarten. Op vele plaatsen trekken kinderen in optocht door dorpen en steden, een lampion in de hand en kloppen deur aan deur. Zo wordt het levensverhaal van deze heilige nog altijd ‘levend’ gehouden.

We staan er misschien niet bij stil, maar juist in deze periode dat onze wereld in de greep wordt gehouden door angst en onzekerheid vanwege oorlog, kan het leven van deze heilige nog een grotere betekenis krijgen: nooit meer oorlog!

Martinus was een soldaat. Hij bekeerde zich tot het christendom, werd leerling van Jezus, die in plaats van hebzucht en machtswellust een arme weduwe ten voorbeeld had gesteld. Bij het zien van de pijn en ellende die de oorlog met zich meebracht, gaf Martinus de helft van zijn mantel aan de bedelaar. Minder bekend van zijn levensverhaal is dat hij daarna terugging naar zijn eigen land om zijn ouders tot geloof te brengen; dat hij zich terugtrok in de stilte om te leven als kluizenaar; dat hij de dienst aan de Kerk niet weigerde toen hij tegen zijn wil tot bisschop van Tours werd gekozen, hoezeer de eenzaamheid hem ook lief was!

Nooit meer oorlog…  Kan dit ooit werkelijkheid worden? Dat vragen we ons misschien af. Enkel en alleen als er christenen opstaan zoals Martinus, die durven in te gaan op de uitnodiging van Jezus en zichzelf weggeven: Eerst een halve mantel, dan hun hele bezit, om allen te kunnen dienen voor altijd!