“Gods vrienden ontvangen het slapend” (Ps.127)

Bij het bezoek aan een collega zag ik een beeldje van de H. Jozef. Dan denkt u misschien aan een beeldje waar hij staat, al dan niet zorgend voor Jezus. Neen, deze keer een beeld van de slapende Jozef!

Mijn gedachtes gingen terug naar mijn studententijd, waar bovenstaande psalmcitaat meer dan bekend werd. Je was immers meer dan overtuigd, dat je regelmatig rust nodig had!

Terug naar het beeld. De laatste jaren heeft de persoon van Jozef meer aandacht gekregen in de liturgie. Mede door toedoen van paus Franciscus. Lang was deze heilige immers een symbool van zwakte en naïviteit. Want laten we eerlijk zijn, we weten weinig over hem! En meerdere malen schrijft de evangelist Matheüs over Jozef, over zijn slapen en dromen.

Het is echter juist de Bijbel die ons voorhoudt dat tijdens de slaap bij Jozef belangrijke dingen gebeuren: als er crisis is in zijn leven, ligt hij er niet wakker van.

Een levensles voor ieder van ons: even afstand doen van het probleem, niet hals over kop of impulsief reageren. Maar, slaap er eerst een nachtje over, er komen dan vaak onverwachte, creatieve oplossingen aanvliegen!

Dankzij mensen als Jozef kan God in deze wereld kwetsbaar aan het licht komen. Laat de engelen toe in je slaap, en geef het mysterie van Gods menswording ook vandaag kansen in jouw leven.

We vieren het hoogfeest van de H. Jozef dit jaar op maandag 20 maart. Een bijzondere gelegenheid om zijn voorspraak te vragen in ons leven.

P. Bronneberg, pastoor-deken

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑