Verslag parochieavonden cluster Gulpen

In de maand maart organiseerden de gezamenlijke kerkbesturen per parochie een avond, om samen met parochianen van gedachte te wisselen over de stand van zaken van de parochies, maar ook over de toekomst. Aansluitend had iedereen de gelegenheid om, aan de hand van de eerste vragenlijst, hun mening te laten horen over de kerk van vandaag. Hierbij een kort verslag:

De opkomst was boven verwachting. Gemiddeld kwamen per avond ca. 55 – 60 parochianen. Na een presentatie van de stand van zaken rond pastorale, financiële, bouwkundige en vrijwilligers, was er de gelegenheid om met elkaar van gedachte te wisselen. Kerk zijn is immers meer dan een gebouw, maar het is ook met elkaar een getuige te zijn van Jezus Christus.  Iedere gedoopte draagt hier een verantwoordelijkheid in.

Aan de hand van een vragenlijst, die men thuis kon invullen en inleveren kon eenieder de mening ventileren. Circa 20% van de lijsten werden ingevuld terugbezorgd.
In het algemeen stelde men dat Kerk en geloof belangrijk zijn. Het gebouw wordt beschouwd als het middelpunt van de gemeenschap, waar men rust en stilte ervaart, maar zeker ook de plaats om anderen te ontmoeten en met elkaar vreugde en verdriet te delen. Juist omdat men hier kan luisteren naar het Woord van God, een Woord dat ons menselijk vermogen overstijgt! Dit werkt verbindend en daar willen mensen zich voor inzetten.
Hieraan verbonden zijn vele tradities. Die moeten behouden blijven! Al beseffen velen ook dat het steeds moeilijker wordt in individualiserende maatschappij. Het is een grote zoektocht naar vormen van communicatie om dit belang over te brengen. Welke taal moeten we spreken om begrepen te worden?

De vele moeite die nu al gedaan wordt erg gewaardeerd. Maar er blijven nog heel wat uitdagingen en zorgpunten achter: hoe deze Boodschap doorgeven aan volgende generaties; het onderhoud van gebouwen; financiën of het werven van vrijwilligers.

Al met al was het duidelijk dat men dit initiatief gewaardeerd heeft! De kerkbesturen hebben dit besproken en hopen in het najaar hier een vervolg aan te geven.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑