Verslag van de WJD

 Beste parochianen,

“Jezus leeft en laat ons nooit alleen. Laat de liefde de loop om je heen.” Deze prachtige zinnen uit het Wereldjongerendagen (WJD) -lied vat deze 17-daagse pelgrimage goed samen.

Begin augustus waren we met circa 50 jongeren van het Bisdom Roermond onderweg naar de WJD in Lissabon. De WJD is het grootste jongerenevenement ter wereld met een meerdaags programma van gebed, vieringen, catechese, muziek, cultuur én festival.

Via Lourdes, San Sebastián, Burgos en Fátima bereikten we Lissabon. Met 1,6 miljoen jongeren kwamen we rondom Paus Franciscus samen om ons geloof te vieren. Het thema van deze editie luidde; “Maria stond op en ging met spoed” (Lucas 1:39). De paus riep ons op; “Wees niet bang, Hij kent je verdriet en vreugde.” Tijdens de WJD heb ik dit zo ook mogen ervaren. De Heer kent onze angsten, vragen, mislukkingen en successen.

Het absolute hoogtepunt van deze pelgrimage was voor mij het verblijf in het Bisdom Guarda (P). In het dorp Tortosendo zijn we met heel veel liefde ontvangen. De gastgezinnen hebben ons een inkijkje gegeven in hun leven en we hebben samen mogen delen in Gods vreugde. Het was dan ook moeilijk om afscheid te nemen.

Ook wil ik graag de Avond van Barmhartigheid in Burgos uitlichten. Tijdens deze avond was er ruimte om in stilte of gesprek je hart te luchten. Er zijn wat tranen gevallen die avond en als groep waren we er voor elkaar. Een emotionele avond waar ik nu nog kippenvel van krijg.

De woorden uit Matteüs (18:20) sluiten goed aan bij de sfeer van de WJD.

Jezus zegt: “Want waar twee of drie mensen in Mijn Naam samen zijn, ben Ik in hun midden.” In Zijn nabijheid was er tijdens de reis veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en te bezinnen. Hoe draag ik de Blijde Boodschap uit? Heb ik genoeg aandacht voor de noden van de mensen om mij heen? Wat zou Jezus doen? Vragen waar we allemaal wellicht te weinig bij stilstaan.

De WJD doen je ervaren dat de Kerk leeft en veel jongeren willen voorgaan in het tot dienst staan. Ik hoop dan ook dat veel jongeren, net zoals Maria het pad van nabijheid en ontmoeting blijven volgen. De WJD heeft mij in mijn geloof gesterkt en ik voel me gezegend dat ik er een hechte vriendengroep – waar ik lief en leed mee mag delen – bij heb.

Ik hoop dat wij in onze parochiekerk tot in lengte van dagen mogen delen in Gods vreugde en een Kerk mogen zijn waarin iedereen een plek heeft. Sta op en ga met spoed.

Chris Wouters

Naschrift: foto’s en videomateriaal van Chris en andere deelnemers is eerder op deze site gepubliceerd:

https://www.parochiegulpen.nl/wp-admin/post.php?post=3291&action=edit

https://www.parochiegulpen.nl/wp-admin/post.php?post=3410&action=edit

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑