WJD ervaringen van jongeren uit onze parochies – 1

Deel 1: de reis van 24 juli t/m 1 augustus:

‘We zijn zojuist vertrokken! er hangt al een goede sfeer zo in de ochtend’.

‘Gisteren in Parijs aangekomen. Geen tijd meer om de Eifeltoren te bezichtingen. Wel de Sacre Coeur.’

‘Na Parijs naar Lourdes gereisd. Hier allereerst een mis gehad bij de grot (in de regen, haha). Wat van Lourdes bekeken en ’s avonds meegelopen in de lichtjesprocessie. Toen was het gelukkig droog, wel wat wind. Mooi om te zien dat iedereen hielp elkaars kaarsen brandend te houden als die uitwaaiden.’

‘In de avond in een cafeetje geweest waar een feestje gaande was. Het leek in contrast met waar we vandaan kwamen, echter, zo kunnen we wel verbinden met andere mensen, en die verbinding is belangrijk denk ik om ook hen over Jezus te kunnen vertellen. Het was erg gezellig.’

“De komende dagen verblijf ik met een deelgroep in het Seminário do Verbo Divino in Tortosendo. Deze missiecongregatie werd in 1875 te Steyl opgericht door Arnold Janssen. De ontvangst is hartverwarmend. Er is hier ook ruimte voor reflectie voordat we verder trekken. ”

“Op weg naar en in Burgos, waar we verblijven van 26 t/m 28 juli. De gastvrijheid in Portugal raakt ons allemaal. De burgemeester van het dorp komt met zijn auto om de bus te begeleiden. Dorpsbewoners halen de accordeon uit en het plaatselijke orkest komt spelen. Iedereen doet mee. Geweldig om dit te mogen meemaken.” In Burgos werd een avond van barmharigheid gehouden. Hierkregen we ook de mogelijkheid om te biechten. Veel jongeren hebben dit gedaan. Er werd uitleg gegeven over de biecht, hoe je er het oude kunt loslaten om zonder ballast uit het verleden opnieuw te beginnen. Tijdens de avond werd er door velen een traantje gelaten. Het is zo mooi om te weten dat we Jezus altijd mogen omhelzen, dat hij bij ons is en er voor ons is.

“Tot en met maandag 31 juli vieren we de ‘Days in the Diocese’ in Tortosendo. Het dorp heeft diverse activiteiten georganiseerd. Ze verzorgen ons met heel veel liefde. We leren de regionale dans en gaan later vandaag zwemmen. Vanochtend hebben we in het seminarie gecelebreerd. En tijd om even af te koelen!”


“Het was een warm welkom. Ook in de diverse gastgezinnen waar we verbleven. Iedereen was oprecht blij met onze komst en pakte enorm uit. We hebben samen de Portugese mensen gegeten. Ik verbleef met drie anderen bij een oudere dame in de plaats Peso. Ze heeft ontzettend goed voor ons gezorgd, waarbij we bijna buikpijn hebben gekregen van al het eten dat zij voor ons heeft verzorgd. Bij het afscheid benoemde ze dat we altijd wegkom zijn om terug te komen”

“We hebben meegedaan aan een landenfestival, een feest dat gehouden werd in de omringende bergen, op het hoogste punt van Portugal. Er waren al deelnemers uit landen in Afrika, Azië en Europa, allemaal op weg naar de wereldjongerendagen.

“Met een lach en een traan nemen we in Tortosendo afscheid van de gastgezinnen. Hier zijn vriendschappen voor het leven gemaakt. Nog een laatste knuffel en dan moeten we echt verder…
We vertrekken naar Fátima.”

Na de internationale H. Mis in Fátima reizen we door naar Lissabon waar we van 1 t/m 6 augustus de World Youth Day zullen vieren.”

Lees verder in deel 2

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑