WJD ervaringen van jongeren uit onze parochies – 2: Lissabon!

Deel 2: de reis van 1 t/m 6 augustus:

“De komende dagen verblijven we in een school in Lissabon. Het is gezellig, maar met ruim 1000 man, een vliegveld naast de school en de metro die eronderdoor dendert is het soms zoeken naar rust. Vandaag is de 1e dag van de WJD.”

“Vandaag verkennen we Lissabon. De Jongeren van de Wereld nemen de hoofdstad langzaam over. De Portugezen groeten ons met een lach en zodra ze ‘peregrino’ (pelgrim) zien op de badge, willen ze je het liefst eten & drinken aanbieden. Door de hele stad heerst een feeststemming en iedereen gaat met elkaar op de foto. Het voelt alsof we allemaal 1 zijn. ”

“Iedere dag heeft onze groep jongeren van het bisdom Roermond zich opgesplitst in deelgroepjes. Op” dinsdag 1 augustus ben ik met mijn deelgroepje de stad Lissabon gaan verkennen. Daarbij zijn wij naar het grote beeld van Jezus gegaan gelegen bovenop een berg bij de stad. Van daaruit hebben wij een mooi stuk langs het water gelopen en door de straatjes in de stad.  In de avond was de officiële openingsmis. Hier hadden zeer veel jongeren zich verzameld. Wij hadden een plaatje waarin we een tv scherm goed konden zien, het altaar stond 1 km verder op. De mis was lastig te volgen, omdat alles in het Portugees en Frans werd verteld, dat was wel jammer. Toch probeerde iedereen de vaste gebeden mee te bidden, waardoor we door gebed verbonden waren met elkaar.  Na afloop ontstond er een enorme stroom van de jongeren vanuit de mis, er hing een hele leuke sfeer; mensen van verschillende landen spraken elkaar aan, mensen maakte muziek en zongen en Lissabon stond vanaf dat moment op zijn kop door de aanwezigheid van zo vele pelgrims.”

“Zojuist hebben we met alle NL’se bisdommen de H. Mis gevierd. Mgr. de Jong was hoofdcelebrant.

“Het is fijn paus Franciscus in ons midden te hebben. Een emotioneel moment.”

“Op woensdag 2 augustus was het thema dat centraal stond: integrale ecologie. De kern rondom dit thema was dat alles in de wereld met elkaar verbonden is, en dat we van Maria als zorgende moeder kunnen leren hoe we goed voor de aarde kunnen zorgen, de schepping van God. 

Door de stad heen waren heel veel verschillende activiteiten georganiseerd van lezingen, tot sport en spel, films en muziekoptredens. Wij wilden graag een lezing bezoeken, maar helaas bleek bij aankomst dat alle plekken al vol waren. We besloten om naar een andere lezing te gaan, maar hier bleek dat we tickets nodig hadden. Toen hebben we uiteindelijk nog een toren bezocht met uitzicht over Lissabon. In de avond hebben we een cocktail gedronken en gedanst, dat was heel gezellig! “

“Op donderdag 3 augustus stond het volgende thema centraal: sociale vriendschap. De kern rondom dit thema was dat we als Christenen een vriendschap met Jezus hebben. Vanuit deze vriendschap verkrijgen we liefde, waarmee we andere lief kunnen hebben. Jezus vraagt van ons om elkaar als broers en zussen lief te hebben. Hierbij gaat het niet alleen om je familie of mensen met wie je goed overweg kunt, dit gaat ook om mensen met wie we minder goed overweg kunnen of van wie we geneigd zijn om afstand te nemen. Door onze vriendschap met Christus kunnen we leren om íedereen lief te hebben. p deze dag ben ik met een paar jongeren naar een moment van aanbidding gegaan in een kerk in Lissabon. Hier waren vele zusters van de Dominicanessen aanwezig. Aangezien er met onze reis ook 2 van deze zusters meereizen was dit voor hen een mooi moment van ontmoeting. Hierna was er een welkomsceremonie voor de paus georganiseerd. Sommige jongeren hebben de paus van heel kortbij gezien toen hij onderweg was naar de ceremonie, anderen hebben hem alleen op afstand gezien.

“4 augustus: Na de aanbidding van het Allerheiligste tijdens ‘Rise Up’ 3 hebben we vanochtend ook de H. Mis gevierd. Aansluitend vrije tijd in de stad. Morgenvroeg gaan we naar het veld om daar ook te overnachten.”

“Vandaag stond het thema ‘Barmhartigheid’ centraal, waarbij er een moment van aanbidding was. Daarnaast werd er een getuigenis verteld door een van de jongeren. Hij vertelde over hoe hij als tiener worstelde met zichzelf en uiteindelijk extreem rechtse gedachten nastreefde (neonazisme). Hij vertelde hoe hij door God werd geroepen om een ander leven te gaan leiden en dat hij als persoon helemaal veranderd is door het geloof. Zijn verhaal maakte grote indruk op iedereen. Bij afsluiting van zijn verhaal riep hij zijn vriendin om naar voren te komen. In het bijzijn van iedereen heeft hij zijn vriendin ten huwelijk gevraagd, die gelukkig beantwoorde met ‘JA’! Daarbij klonk er een enorm applaus. In de middag is een groep naar het strand toe gegaan en heeft daar verkoeling gezocht in de zee. Een andere groep is naar de ‘City of Joy’ geweest, hier waren in een parkje allerlei kraampjes in het teken van geloof, daarnaast waren er heel veel speciale biechthokjes, waarin je kon biechten. Later op de middag was er een kruisweg, waarbij acteurs de verschillende staties uitbeelden.”

Er is de nodige media aandacht, zo ook in de nederlandse pers – met een van onze ‘eigen’ jongeren, Mirthe Starmans. Op KRO-NCRV.nl/wjd zijn veel korte reportages te zien.

“Als pelgrims ruilen we veel spullen met elkaar. Gister ontving ik dit – uit olijfhout – handgemaakte Jeruzalemkruis. Zo mooi.”

“Op zaterdag 5 augustus hebben wij de heilige mis gehad, daarna zijn wij te voet naar een gigantisch groot veld gewandeld. Op dit veld kwamen álle pelgrims bij elkaar om er de nacht door te brengen. In de avond sprak de paus de pelgrims toe en werd het allerheiligste voor iedereen uitgestald onder de sterrenhemel. 
In de ochtend (zondag 6 augustus) werden de Wereld jongerendagen afgesloten met een heilige mis door de paus. Hierin sprak de paus over 3 belangrijke punten: 
1. Straal, zoals ook Jezus licht uitstraalt
2. Luister naar de stem van God
3. Wees niet bang 
Na de ochtendmis zijn wij terug gewandeld naar de locatie waar wij de middag in de schaduw van een parkje hebben doorgebracht.  Het waren 2 zware dagen: de temperatuur lag rond de 36 graden met weinig wind en een brandende zon. Het veld bood een rotsachtige ondergrond met nauwelijks gras, wat het slapen een stuk moeilijker maakte. Deze ervaringen maakt wel dat je weer heel gelukkig en dankbaar kan zijn voor de dingen die thuis zo vanzelfsprekend lijken.”

Foto en video impressies van de avondwake op zaterdag, en de H. Mis op zondagmorgen:

“Het is maandag 7 augustus. Zojuist zijn we vanuit onze slaaplocatie in Lissabon vertrokken. We zijn onderweg naar Burgos om te overnachten. De terugreis is begonnen. We krijgen nog een vriendelijke groet en ‘obrigado’ van de Portugezen. Iedereen is moe, maar we proberen er nog niet te veel mee bezig te zijn dat het langzaam tot een eind komt.”

“Dinsdag 8 augustus. Na een lange busreis zijn we gearriveerd in Bordeaux. We hebben de H. Mis gevierd in de prachtige basiliek Saint-Michel. Een emotionele viering. De zang, het licht door de ramen… het kwam allemaal binnen na zo een prettig samenzijn. Zometeen dineren we samen en gaan we met de nachtbus naar het (koude) Limburg.”

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑